99 Variaties,  in de tentoonstelling Geert Lap – Specific Objects in het Design Museum Den Bosch (1 juni 2019 – 18 augustus 2019)

In de tentoonstelling Geert Lap – Specific Object in het Design Museum in Den Bosch lag onder andere zijn hamer tentoongesteld, waarmee hij al zijn werk vernietigde dat niet voldeed aan zijn hoge standaard. Zo genadeloos als hij was ten opzichte van zijn eigen werk (en andermans werk), zo hard formuleerde hij ook zijn drijfveren en die houding is ook terug te zien in zijn collectie. Prachtig, en (of maar?) op een bepaalde manier onaantastbaar.

Geert Lap, aangehaald in een catalogus van het Princessehof: “Dan zie ik weer zo’n catalogus met al die honderden voorwerpen van al die keramisten. Bij de meeste denk ik ‘waarom is dit gemaakt?’ er is meestal zo weinig noodzaak bij. Het is de liefde voor het proces en de mystiek die ze drijft en niet de ambitie om een bepaald eindresultaat te bereiken. Ik werk wel graag met klei en ik heb mijn ambachtelijke vaardigheden, maar het gaat niet om het proces en wat je daaraan beleeft maar het gaat om het resultaat. Ik heb geen interesse voor het mystieke gedoe rond aarde en vuur. Ook heb ik geen interesse voor toevallig verkregen resultaten die het gevolg zijn van een onbeheersbaar proces. Ik heb in mijn hoofd wat ik wil maken en dat moet het worden en niet iets anders. Dat geldt zowel voor de vorm als de kleur. Soms stuur ik tijdens het maken de vorm die ik in mijn hoofd heb wel bij maar het blijven altijd bewust genomen beslissingen.’

In: Geert Lap. 99 variaties/99 variations, Allaard Hidding. Leeuwarden, 1993, blz. 5